Menu
 

Wat is duurzame of ecologische verf?

Duurzame verfproducten zijn veelal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten.

De grondstoffen voor deze verven zijn niet of nauwelijks van fossiele oorsprong en worden zo min mogelijk chemisch bewerkt. Ook zijn deze stoffen vaak veel minder giftig. De grondstoffen van deze verven komen grotendeels van het land en groeien elk jaar weer op. Dit draagt bij aan een circulair systeem. Aangezien gebruikte verf niet recyclebaar is, is dit de beste optie om verf circulair te maken. Veiligere verf gemaakt van grotendeels herwinbare grondstoffen, waarbij op een duurzame wijze rekening wordt gehouden bij de winning, productie, gebruik en eindfase. Voor mens en milieu.

In de reguliere verven, zowel de water gedragen als terpentine producten, zitten voornamelijk fossiele ingrediënten. Deze chemisch en met veel energie bewerkte grondstoffen zijn, behalve dat ze eindig zijn, vaak ook giftig. En niet of nauwelijks afbreekbaar waardoor deze stoffen niet bijdragen aan een circulair proces maar altijd als zeer kleine deeltjes blijven bestaan.

Ook oplosmiddelen zijn te vervaardigen uit natuurlijke grondstoffen.

Copperant duurzame verf

Uit lijnolie, kalk, leem, caseïne, plantaardig zetmeel, cellulose en natuurlijke pigmenten zijn prachtige natuurverven te maken, die al millennia hun effectiviteit bewezen hebben. Ook oplosmiddelen zijn te vervaardigen uit natuurlijke grondstoffen. De productieprocessen putten de aarde niet uit en laten geen ongewenste restproducten achter. In het gebruik zijn natuurverven schoon en ze gaan jaren mee. Zo leidt de eenvoud van gebruiken wat de natuur voorhanden heeft, tot een duurzaam en kwalitatief hoogstaand product.

Van Aalderen werkt veel met Copperant schildersverf, met een basis selectie van 48 prachtige kleuren geïnspireerd op de expressieve schilderingen van de Tsjechische schilder Alphonse Mucha.

Natuurverven

Naast de traditionele natuurverven zijn er goede bio-based verven in omloop. Deze zijn vervaardigd met de inzichten van de moderne technologie en voldoen aan de eisen van de eigentijdse consument. Natuurverven bewaren het oorspronkelijk karakter van de ondergrond, terwijl ze toch volledige bescherming bieden. Lijnolie dringt diep door in hout; lijnolieverf is daarom voedend en hecht goed. De verf is damp-open en elastisch. Zij beweegt mee met de werking van de houten ondergrond en is goed bestand tegen schommelende klimaatomstandigheden, zowel binnen- als buitenshuis. Met kalk- of leemverf geschilderde muren blijven ademen, zonder dat ze van buitenaf komend vocht doorlaten.

Met kalk- of leemverf geschilderde muren blijven ademen, zonder dat ze van buitenaf komend vocht doorlaten.

Leemverf is uitsluitend binnenshuis toepasbaar. Kalkverf is geschikt voor binnen en buiten. Bio-based verven zijn meestal leverbaar in alle gewenste kleuren. De traditionele natuurverven zijn gebonden aan een palet van plantaardige en minerale pigmenten, dat zich kenmerkt door een sterke, vaak warme kleurintensiteit. Natuurverven zijn in het algemeen niet duurder dan de gangbare bouwverven.

Resultaat

Eenmaal aangebracht dragen natuurverven merkbaar bij aan een gevoel van welbevinden in een goed beschermd leefklimaat. Verfstreek, textuur, materiaal, gelaagdheid en kleur geven aan het schilderwerk een geheel eigen, levend karakter. Natuurlijk schilderwerk is méér dan een laagje verf.

     
Sitemap | Website door CM SpecialistBio-based Schilderwerk